Den lille vilde

Fire små lækre og superinformative guider samlet i én til naturens spiselige planter.

Den lille vilde, der ikke bare er en, men hele fire små guidebøger samlet i en fin æske, lavet sammen med fotografen Jannick Børlum.

Bøgerne er inddelt efter de vilde planters fire sæsoner – det helt spæde forår, forår, sommer og sensommer – og beskriver de vigtigste urter, blomster, bær og frugter, som vi kan samle og anvende i køkkenet. De fire bøger er lige til at til at putte i lommen hver for sig og tage med på sanketuren eller bare den almindelige gåtur i naturen. De er inddelt i de forskellige biotoper, så det er nemt at finde og identificere de enkelte planter.

Hver plante er tydeligt angivet med et billede af selve planten og et af planten på voksestedet i netop den sæson, bogen dækker. Der er desuden også en kort informerende tekst, som hjælper én med at identificere planten og fortæller om dens mulige anvendelse.

I april 2017 udkom Vild – Naturen ind i køkkenet på Politikens Forlag. Bogen er et blik ind i min verden og henvender sig til alle, der gerne selv vil ud og samle de spiselige planter. Bogen er inddelt efter de forskellige biotoper, som fx stranden, løvskoven, grøftekanten etc. og beskriver hvilke planter, man kan finde der og hvornår.  Herudover er der opskrifter til retter med det vilde som hovedingrediens.  

Et lille udsnit kan du altid læse her:

I april 2019 udkom min anden bog Vild mad i Køkkenet.

Saml urter og brug dem i køkkenet – hver dag. Dette er bogen, der med tip til at sylte, salte, henkoge, tørre, fermentere og meget mere giver konkrete ideer til, hvordan man bruger alt det, man kan samle ude i naturen, i sin daglige madlavning. Dette er en kogebog med vilde urter.

I april 2021 kom så Den lille Vilde – fire små lækre og superinformative guider samlet i én til naturens spiselige planter. Den er lavet sammen med Jannick Børlum, som kom med ideen og udfordrede min måde at formidle på. Vi har skåret til og giver dig med dette værk den viden du har brug for som ny i sankning.

Bøgerne er inddelt efter de vilde planters fire sæsoner – det helt spæde forår, forår, sommer og sensommer – og beskriver de vigtigste urter, blomster, bær og frugter, som vi kan samle og anvende i køkkenet. Hver plante er tydeligt angivet med et billede af selve planten og et af planten på voksestedet i netop den sæson, bogen dækker. Der er desuden også en kort informerende tekst, som hjælper én med at identificere planten og fortæller om dens mulige anvendelse.

Anmeldelser:

Vild – Naturen ind i køkkenet er en brugsbog for samlere og sankere snarere end en plante- eller svampebog, og det gør bogen svært inspirerende! At den er forsynet med lækre billeder i moderne nordisk farveskala gør bogen til en rigtig god oplevelse. 

Selv har jeg afprøvet bogens opskrifter på stuvet skvalderkål på toast og grillede nælder med parmesan, og det gav mod på mere. Opskrifterne i bogen er suveræne, og de fleste ret enkle. 

Det eneste problem med den bog er sådan set, at man ikke gider læse den færdig, fordi man hellere vil ud og samle, smage og sanse i naturen. 

Så en vild tak til Thomas Laursen for at øse af sin kundskab og interesse! 

Friluftrådet

 

En fantastisk bog, intet mindre. Budskab, tekst og billeder spiller sammen på forbilledlig vis. Solidt register. Delikate opskrifter. Hvis man har bare en smule lyst til at finde og bruge det grønne, er denne bog tæt på en åbenbaring. Sæt i gang.

Dansk Bibliotek Central

 

Derfor skal Vild – Naturen ind i køkkenet virkelig roses for at være en usædvanlig smuk og vellykket bog. Vild – Naturen ind i køkkenet er en af den slags gastronomiske udgivelser, der er født til et langt liv.

Gastro

Vild – Naturen ind i køkkenets høje anvendelighed skyldes bl.a. at Laursen har inddelt bogen efter de biotoper, hvor man finder den vilde mad: Byen, hegnet, løvskoven, engen, marken, stranden osv. Det letter jo unægtelig sagerne, at man kan starte med at gå ud i sin have og høste, hvad der måtte være af mælkebøtter, skvalderkål, fuglegræs og hyld … For mig er det afgørende, at Laursen så fint rammer den form for mad, som jeg ar lyst til at lave, og at fotografierne indfanger æstetikken i det enkle rustikke og naturlige, som gør, at man bliver stimuleret til at gå i gang.   

Søren Frank, Berlingske